İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Klavyede Hızlı Yazı Yazma Teknikleri

Klavyede Hızlı Yazı Yazma Teknikleri

images-40
3

Belki bir katiplik sınavına hazırlanıyorsunuz, belki yazarken hızlı olmak istiyorsunuz, belki de klavye şampiyonasına katılmayı planlıyorsunuz. Hiç fark etmez. Üç dakika da 90 kelime değil, dakika da 100 kelimeyi kısa süre içerisinde yazabilirsiniz.

Bu teknikler hem Q klavye hem F klavye için geçerli olup hangi dil yazdığınız fark etmeksizin geçerli yöntemlerdir.  Baştan söyleyelim ki, bu iş kolay değil. Ha deyince olmuyor. Fakat söyleyeceğimiz taktikleri uygularsanız başarılı oluma ihtimaliniz çok yüksek. Bazı katipler bile 10 parmak bilmiyor. İnsanların çoğu 2 parmak biliyor. 10 Parmak ise işlerinizi çok kolaylaştırıyor.

Çünkü, 10 parmağın avantajlarını bilmeniz size hem motivasyon sağlayacak hem de daha bilinçli olmanız konusunda etkiler sağlayacaktır.

Hazırlanma Aşamasında Neler Yapmalısınız

1) Klavyelerin dilinden anlayın

Şehrinizdeki bir teknoloji mağazasına gidin ve bir bakın ne tür klavyeler var diye. Örneğin mekanik klavye ile yazarken çok daha rahat oluyor ama klavyeniz sizi şampiyon yapmaz, sadece bu yolda biraz hırs azim yapmanızı sağlar. Kendinize ait, iyi bir klavyeniz olsun. Varsa onu da kullanabilirsiniz.

2) Oturuş pozisyonunuza dikkat edin.

Otururken sırtınızı dik tutunuz. Kolları rahat bırakıcı bir pozisyonda oturun ve klavye ile uygun mesafeyi yakalamayı sağlayın. Rahat bir koltuk tercih edin.

3) Elinizi klavyeye koymayın.

Bu elinizi ilk başta yoruyormuş gibi gözükebilir fakat gerçekte öyle değildir. Küçüklükten beri elimize klavyeye koymaya alıştığımız için biraz zor gibi gözükebilir ama asıl koyduğunuz zaman parmaklarınız yorulur ve klavyede ki her tuşa kolaylıkla basamaz ve bu da sizi hata yapmaya sevk ettirir.

4) Ekrana uzaktan bakın.

Ekrana ile aranızda en 65 santim mesafe olsun. Sağlık açısından zararlı olduğunu anlatmamıza gerek yok herhalde.

5) Ekrana  parlaklığını ayarlayın.

Gözleriniz uzun süre beyaz bir ekrana baktığında ışıktan rahatsız olacaktır bu hem sağlık açısından zararlıdır hem de yazı yazarken gözleri rahatsız ettiğinden dolayı kısa sürede terk ettirebilir.

UYGULAMANIZ GEREKEN 6 YAZINIZI HIZLANDIRMA TAKTİĞİ

  • Tuşların yerlerini ezberleyin.

Kullanıyor olduğunuz tuşların yerlerine bir bakın. Hangi harf hangi harfin yanında olduğuna göz gezdirin. Sol yukarıdan başlayarak ezbere bir şekilde sesli bir şekilde harfleri yanlış yapmayana kadar sayın.

2) Ezberlediğiniz tuşları tuşlayın.

Klavyeye bakmadan, aklınızdan bir harfi seçerek ona tıklamaya çalışın. Bir kaç başarılı deneme sonrası olduğunuzu gördüğünüz anda klavyenin uygulamalı bilgiler kısmına geçiş yapabilirsiniz.

3) Zaman ile pratik yapın.

Bu her türlü eğitim için geçerli fakat klavyede çok daha önemli. Çalışırken bir zamanlayıcı kullanın yarım saatten uzun çalışmayın. Daha sonra biraz mola verin ve tekrar çalışmanıza devam edin.

4) Hızlı yazmaya değil, doğru yazmaya çalışın.

Bu  en temel prensiptir. Asla hızlı yazmaya çalışmayın. Önemli olan doğru yazmaktır. Doğru yazmadıktan sonra hızlı yazmak sizi iki de bir silme tuşuna basmanızı sağlar. Ve bu esnada yazı bölünür, akıcılık gider, zaman kaybedersiniz. 

5) Klavyeyi bakmadan yazın.

Klavyenizin tuşlarını ezberlediğiniz için artık bakmadan yazabilirsiniz. Eğer klavyeye bakarsanız daha fazla yanlış yaparsınız, daha yavaş yaparsınız. Başlangıç için size bakmak daha kolay gelebilir ama kalıcı ve giderilmesi çok zor yanlış kullanma alışkanlıkları bırakır.

6) Acele etmeyin, sabredin.

En çok yapılan yanlış ve en büyük yanlış. 10 parmak ile yazmak için acele etmeyin, yavaş yavaş öğrenin tüm harfleri iyici kavradıktan sonra 10 parmak yazmaya geçin. Hızlı yazmaktan daha önemli doğru yazmak. Hızlı yazayım derken hata yaptığınızda aslında çok feci zaman kaybedersiniz. Beş tane doğru, bir tane yanlış yapacağınıza, bir tane doğru yapın daha iyi. Yoksa negatif öğrenme alışkanlığına sebebiyet verir. Hem hız, zaman ile kendiliğinden olacaktır. Sabredenlerden olmalısınız..

Yorum Yap

Yazar Hakkında

1990 İstanbul Doğumluyum. İlgi alanlarımın başında, web tasarım ve seo gelmektedir. Bu konuda 10 yılı aşkın süredir araştırmalar yapıyorum.

Yorum Yap